Menu Chevron Search Zoom Share Share art My list My list items Add to list Added to list Close List Carousel Info Trash Coffee Tickets Edit Drag

Ragnar Kjartansson

Vieraat

2012

9-kanavainen HD-projisointi

64 min

Kokoelma:  TBA21 – Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Wien

Ragnar Kjartanssonin teos The Visitors koostuu yhdeksästä videoprojisoinnista, joissa taiteilija ystävineen laulaa ja soittaa vanhassa amerikkalaisessa kartanossa. Reilun tunnin mittainen musiikkiesitys on taltioitu yhdellä otolla.

Videot kuvattiin ja äänitettiin talon eri tiloissa, kuten kirjastossa, työhuoneessa, musiikkihuoneessa, makuuhuoneessa ja kylpyhuoneessa – jokainen erikseen, mutta yhtä aikaa. Esiintyjät kuulivat toisensa kuulokkeiden kautta. Näyttelytilassa kuvat ja äänet yhdistyvät, ja katsoja saa kuulla ja nähdä orkesterin kokonaisuutena.

Musiikin tekeminen yhdessä oli Kjartanssonille teoksen lähtökohta. Yksittäiset videot ovat muotokuvia taiteilijan hyvistä ystävistä. Teoksen lopussa muusikot astuvat ulos talosta ja kulkevat vihreälle niitylle yhdessä talon todellisten asukkaiden kanssa.

The Visitors -nimi on lainattu Abba-yhtyeen viimeiseltä albumilta (1981). Kjartanssonia on inspiroinut Abban musiikki, jonka kaupallisen popin takaa hän löytää melankolisen pohjavireen.

Sävellyksen on tehnyt Kjartansson yhdessä Davíð Þór Jónssonin kanssa. Feminine Ways -laulun sanat ovat taiteilija Ásdís Sif Gunnarsdóttirin runosta.

Esiintyjät

Ragnar Kjartansson (akustinen kitara)

Taiteilija kylpyammeessa. Kjartansson lauloi ja soitti taiteilijanuransa alussa useissa yhtyeissä, tunnetuimpana Trabant. Myöhemmin hän on tehnyt yhteistyötä monien Islannin huippumuusikoiden kanssa ja perustanut oman levy-yhtiön. Sävelsi Feminine Ways -kappaleen yhdessä Davíð Þór Jónssonin kanssa.

Davíð Þór Jónsson (flyygeli)

Monipuolinen muusikko ja palkittu elokuvasäveltäjä, Ragnar Kjartanssonin vakituinen yhteistyökumppani. Jónsson on pianoimprovisaation mestari, joka on työskennellyt Islannin eturivin muusikoiden, elokuvaohjaajien ja taiteilijoiden kanssa.

Kjartan Sveinsson (basso ja piano)

Sigur Rós -yhtyeen pitkäaikainen kosketinsoittaja ja klassisen musiikin säveltäjä. Bändiuransa jälkeen Sveinsson on säveltänyt musiikkia elokuviin ja orkestereille ja tehnyt useita projekteja Ragnar Kjartanssonin kanssa. Vuonna 2016 taiteilijat tekivät yhdessä nelinäytöksisen oopperan Der Klang der Offenbarung des Göttlichen (Jumalallisen ilmestyksen ääni).

Kristín Anna Valtýsdóttir (haitari ja kitara)

Laulaja, multi-instrumentalisti, taiteilija ja astrologi. Kuului useita vuosia reykjavíkilaisen Múm-yhtyeen ydinryhmään ja suuntasi sen jälkeen soolouralle. Julkaissut musiikkia nimillä Kría Brekkan ja Kristín Anna, levyttänyt mm. amerikkalaisen Animal Collective -yhtyeen kanssa. Kristín Anna julkaisi äskettäin soololevyn I Must Be The Devil.

Gyða Valtýsdóttir (sello)

Laulaja ja muusikko, joka aloitti uransa Múm-yhtyeessä yhdessä kaksossiskonsa Kristín Anna Valtýsdóttirin kanssa. Erottuaan yhtyeestä lähti Sveitsiin opiskelemaan sellonsoittoa. Työskennellyt laajasti kokeellisen musiikin parissa, levyttänyt ja tehnyt yhteistyötä useiden artistien kanssa. Säveltänyt myös elokuvamusiikkia. Julkaisi äskettäin soololevyn Evolution.

Shahzad Ismaily (banjo)

Lukuisia instrumentteja hallitseva säveltäjä ja muusikko, varsinaiselta koulutukseltaan biokemian maisteri. Opiskellut musiikkia monessa eri maassa ja levyttänyt ja esiintynyt monien maailman eturivin artistien kanssa.

Þorvaldur Gröndal (rummut)

Rumpali ja etnologi, joka on soittanut reykjavíkilaisissa bändeissä koko ikänsä. Ragnar Kjartanssonin luotettu neuvonantaja ja installaatioiden rakentaja.

Ólafur Jónsson (sähkökitara)

Kitaristi ja arkkitehti, Ragnar Kjartanssonin bändikaveri Funerals-yhtyeestä. Toiminut myös Kjartanssonin monien teosten arkkitehtina. Videolla Jónsson istuu sängyllä seurassaan kuraattori Jaqueline Falcone, joka toimi The Visitors -teoksen kuvauksissa kokkina.

Kuvat: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Teoksen sijainti näyttelyssä

5. kerros

Teoksen sijainti näyttelyssä
 
Selaa