Menu Chevron Search Zoom Share Share art My list My list items Add to list Added to list Close List Carousel Info Trash Coffee Tickets Edit Drag

Outi Pieski

Meidän maa, meidän väreillä

2016

Saamenpuvun huivilanka, puu

Hankintavuosi: 2017

Kuorittuihin pihlajantaimiin on sidottu gáktin eli saamenpuvun huivin hapsuja. Taiteilija Outi Pieskin mukaan teos on kolmiulotteinen piirustus, joka kuvaa hänelle tärkeää tunturimaisemaa. Hapsuista muodostuvat tunturit kuultavat toistensa läpi, sillä maisema on taiteilijalle niin tuttu, että hän tietää, mikä näkymä seuraavan tunturin takaa avautuu. Pieski on käyttänyt huivin hapsuja monissa teoksissaan. Hapsujen solmimisessa taiteilija noudattaa duodjin eli saamelaisen käsityöperinteen tekniikkaa. Teoksen tekotapa, rituaalinen käsityön tekeminen, on tärkeä osa teosta.

Saamelaistaustaisen Pieskin taiteen keskiössä ovat usein pohjoinen luonto ja saamelainen kulttuuri. Teoksissaan hän käsittelee saamelaiseen kulttuuriin oleellisesti kuuluvaa maan ja kansan tiivistä yhteyttä. Pieskin taide ammentaa saamelaisten visuaalisesta perinteestä ja nostaa esiin vähemmistökulttuurin asiaa ja asemaa, kun poliittiset kanavat on suljettu.

Outi Pieski

Syntynyt 1973 Suomessa. Asuu Utsjoella ja Nummisessa.

Outi Pieskin taiteen keskeisiä teemoja ovat muun muassa saamelainen kulttuuri, suhde luontoon ja alkuperäiskansojen oikeudet. Vuonna 2017 taiteilijalle myönnettiin joka toinen vuosi jaettava mittava Taideakatemian palkinto, jonka osana nähtiin Pieskin soolonäyttely Espoon modernin taiteen museo EMMAssa. Pieski on osa Miracle Workers Collective -taiteilijaryhmää, joka toteuttaa Suomen paviljongin teoksen vuoden 2019 Venetsian biennaalissa.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Teoksen sijainti näyttelyssä

3. kerros

Teoksen sijainti näyttelyssä