Menu Chevron Search Zoom Share Share art My list My list items Add to list Added to list Close List Carousel Info Trash Coffee Tickets Edit Drag

Kalle Hamm, Dzamil Kamanger ja Lauri Ainala

Emigranttitarha

2006-12

Äänet, maalaukset, kirja sekä kasvit.

Hankintavuosi: 2015

Teoskokonaisuus koostuu neljästä osasta: kasvitutkielmista, kartasta, kirjasta sekä ääniteoksista. Akvarellein toteutetuissa kasvitutkielmissa on kuvattu vieraslajisia koriste- ja hyötykasveja, jotka ovat tänä päivänä Suomessa yleisesti tunnettuja. Esimerkiksi pelargoni on kulkeutunut Suomeen Afrikasta ja peruna Etelä-Amerikasta.

Suuri kartta kuvaa kasvien reittejä eri maanosista Suomeen. Kasvien leviämiseen paikasta toiseen ovat vaikuttaneet tutkimusretket ja valloitukset sekä kauppa ja taloudellisen hyödyn tavoittelu. Kunkin kasvin vaiheista ja taustoista voi lukea lisää teokseen kuuluvasta kirjasta.

Pitkään yhteistyötä tehneet taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger käsittelevät teoksissaan usein kulttuurien vuorovaikutusta sekä esimerkiksi kasvien ja ihmisten maailmanlaajuisia liikkeitä.

Kokonaisuuteen kuuluvat myös ääniteokset, jotka Hamm ja muusikko Lauri Ainala ovat tehneet yhteistyössä. Äänitykset on tehty suoraan kasveista tallentamalla niiden sähkökentän vaihtelua, joka on muunnettu ihmiskorvan kuultavaksi ja työstetty ääniteokseksi. Voit kuunnella viereisessä huoneessa muun muassa kurkun ja auringonkukan ääniä.

Kasvukaudella Kiasman Musiikkitalon puoleisella parvekkeella kasvaa emigranttikasvien puutarha. Tämä osa teoksesta on esillä kesäkuusta lokakuuhun.

Ääniteos

Kokonaiskesto: 1 h 6 min 59 s

Kurkku 2:29
Krysanteemi 2:11
Raparperi 3:25
Risiini 1:55
Kuunlilja 2:56
Särkynytsydän 1:33
Oopiumiunikko 2:42
Vehnä 2:40
Palavarakkaus 2:39
Harsokukka 2:52
Sipuli 0:45
Persian keltaruusu 2:10
Basilika 4:13
Peruna 3:04
Daalia 5:53
Auringonkukka 3:50
Petunia 2:05
Koristekrassi 2:57
Paprika 2:54
Tomaatti 1:15
Gladiolus 1:56
Tuoksureseda 3:02
Ahkeraliisa 2:09
Lobelia 3:26
Pelargonia 2:18

Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger

s. 1969, Suomi & s. 1948, Iran. Molemmat taiteilija asuvat Helsingissä

Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger tapasivat työskennellessään helsinkiläisessä pizzeriassa. Taiteilijoiden ensimmäisen yhteisen näyttelyn nimi oli Pizzeria Babylon. Näyttelyn teokset koostuivat pitsalaatikkoihin sommitelluista valokuvista.

Hamm on opiskellut taidetta Lahden Taideinstituutissa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa. Kamanger valmistui keraamikoksi Kermanshahin yliopistosta vuonna 1973. Vuonna 2014 Hammille ja Kamangerille myönnettiin Suomi-palkinto ajankohtaisten ja haastavien yhteiskunnallisten kysymysten esiin nostamisesta taiteen keinoin.

Lauri Ainala

Lauri Ainala (s. 1982) on savonlinnalainen taiteilija. Muusikkona hän on vaikuttanut vaihtoehtomusiikin alalla ja ollut mm. myyttisen Paavoharju-yhtyeen keskeinen hahmo. Ainala tekee myös dokumenttielokuvia ja kuvataidetta ja kuratoi poikkitaiteellista Savonlinnan uutta taidemuseota.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Teoksen sijainti näyttelyssä

3. kerros

Teoksen sijainti näyttelyssä