Menu Chevron Search Zoom Share Share art My list My list items Add to list Added to list Close List Carousel Info Trash Coffee Tickets Edit Drag

Marja Helander

Eatnanvuloš lottit (Maan sisällä linnut)

2018

Video. 10 min 40 s

Hankintavuosi: 2018

Katso elokuva Yle Areenasta

Videoteoksessa kaksi ballerinaa tanssii valkoisissa tutuissa Lapin maisemissa. Yllättäen tanssijoiden asut vaihtuvat Utsjoen-Karasjoen saamenpuvuiksi ja lopulta Lapin luonto eduskuntatalon portaiksi. Lyhyessä tanssielokuvassaan saamelaistaustainen Marja Helander tutkii perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa. Tärkeässä osassa teoksessa ovat myös kysymykset maankäyttöoikeudesta, kulutuksesta ja luonnon arvostuksesta.

Teoksen pääosassa ovat tanssia opiskelevat saamelaiset kaksoset, Birit ja Katja Haarla. Nuoret tanssijat ovat tehneet teoksen koreografian. Elokuva on kuvattu Inarissa, Utsjoella ja Helsingissä. Teoksen musiikista vastaa Wimme & Rinne sekä RinneRadio.

Tanssielokuva palkittiin vuonna 2018 Suomen elokuvasäätiön jakamalla Risto Jarva -palkinnolla. Teos on osa vuoden 2019 Sundance-elokuvajuhlien ohjelmistoa Yhdysvalloissa.

Marja Helander

Syntynyt 1965 Suomessa. Asuu Helsingissä.

Marja Helander tunnetaan parhaiten valokuvataiteestaan, jossa hän käsittelee omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Helander valmistui taiteen maisteriksi Helsingin Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Viimeaikaisessa tuotannossaan Helander on tutkinut kriittisesti esimerkiksi kaivosteollisuuden karuja vaikutuksia Saamenmaalla.

Kuva: Marja Helander

Teoksen sijainti näyttelyssä

3. kerros

Teoksen sijainti näyttelyssä