Menu Chevron Search Zoom Share Share art My list My list items Add to list Added to list Close List Carousel Info Trash Coffee Tickets Edit Drag

Karel Koplimets

Case No. 13. Waiting for the Ship of Empties

2017

Installaatio

Kiasman näyttelytilassa on esillä itse tehty lautta, jolla taiteilija Karel Koplimets matkusti Porkkalasta Tallinnaan elokuussa 2016. Alus koostuu puisesta rungosta, perämoottorista ja noin viidestätuhannesta polyuretaanivaahdolla täytetystä oluttölkistä.

Tölkit on kerätty Helsingistä sosiaalista mediaa apuna käyttäen. Lähes kaikki tölkit ovat virolaisia. Suomenlahden ylitys aluksella kesti kahdeksan tuntia. Videotaltioinnit lautan valmistamisesta ja merimatkasta ovat osa teosta.

Koplimets on kuvannut tölkkivenematkaansa symboliseksi tarinaksi yhden virolaisen työläisen paluusta kotiin. Taiteilija on kiinnostunut Suomen ja Viron välisistä rahavirroista ja vaihtosuhteista. Yhtäältä suomalaiset hakevat Tallinnasta halpaa alkoholia, toisaalta virolaiset tulevat Suomeen työn ja paremman palkan perässä.

Taiteilija huomauttaa, että Virossa alkoholiverosta karttuvat varat käytetään muun muassa kulttuurin edistämiseen. Suomalainen viinaturisti siis tukee virolaista taidetta.

Karel Koplimets

Syntynyt 1986 Virossa. Asuu Tallinnassa.

Karel Koplimets on käsitellyt useissa teoksissaan Suomen ja Viron välistä lauttaliikennettä. Case No. 11 TALSINKI -sarjan (2017) valokuvissa taiteilija kuvaa toisaalta suomalaisia viinaturisteja ja toisaalta Suomeen töihin kulkevia virolaisia. Koplimetsin taiteellinen työ on luonteeltaan tutkivaa ja analysoivaa, ja hän nimeää teoksensa Tapauksiksi.

Kuva: Manuel Mägi.

Teoksen sijainti näyttelyssä

3. kerros

Teoksen sijainti näyttelyssä
 
Selaa