Menu Chevron Search Zoom Share Share art My list My list items Add to list Added to list Close List Carousel Info Trash Coffee Tickets Edit Drag

Karel Koplimets

Case No. 13. Waiting for the Ship of Empties, 2017

2017

Installation

I utställningssalen i Kiasma visas en självbyggd flotte som Karel Koplimets reste från Porkala till Tallinn på i augusti 2016. Farkosten består av en ram i trä, en utombordsmotor och cirka femtusen ölburkar fyllda med polyuretanskum.

Tomburkarna har samlats in i Helsingfors med hjälp av de sociala medierna. Nästan alla burkar är estniska. Det räckte åtta timmar att korsa Finska viken med farkosten. Videoinspelningarna av hur flotten byggdes och av sjöresan utgör en del av verket.

Koplimets har beskrivit sin burkbåtsresa som en symbolisk beskrivning av en estnisk arbetares resa hem. Konstnären är intresserad av penningflödena och utbytena mellan Finland och Estland. Å ena sidan hämtar finnarna billig alkohol i Tallinn, å andra sidan kommer esterna till Finland i jakt på arbete och en bättre lön.

Konstnären påpekar att de medel som alkoholskatten i Estland genererar används bland annat för att främja konsten. Den finska spritturismen stöder alltså den estniska konsten.

Karel Koplimets

F. 1986 i Estland. Bor i Tallinn.

Karel Koplimets har i flera av sina verk behandlat färjtrafiken mellan Finland och Estland. I fotografierna i serien Case No. 11 TALSINKI (2017) beskriver konstnären dels de finska spritturisterna, dels de ester som reser till Finland för att arbeta. Koplimets konstnärliga arbete är till sin natur undersökande och analyserande, och han benämner sina verk Fall.

Foto: Manuel Mägi.

Var verket finns på utställningen

3 våningen

Var verket finns på utställningen
 
Bläddra